Image Map

piątek, 4 kwietnia 2014

Pij mleko!


Mleko. Napój ten od jakiegoś czasu budzi coraz więcej kontrowersji. Badania naukowe ukazują dwie strony mleka. W dwóch postach postaramy się odpowiedzieć na pytanie: „Pić czy nie pić?”. W tym artykule skupimy się przede wszystkim na jego zaletach i badaniach popierających picie mleka i spożywanie produktów mlecznych przez osoby dorosłe.

http://media.meltybuzz.it/article-2530446-ajust_930-f1381787672/le-donne-di-latte-di-jaroslav-wieczorkiewicz.jpg


Składniki odżywcze
Mleko I produkty mleczne są bogatym źródłem pełnowartościowych białek i innych ważnych składników odżywczych, takich jak:
  • ·         Wapń
  • ·         Ryboflawina (witamina B2)
  • ·         Fosfor
  • ·         Witamina A
  • ·         Witamina D
  • ·         Witamina B12
  • ·         Kwas pantotenowy
  • ·         Magnez
  • ·         Cynk
  • ·         Selen
I wiele innych (i jeszcze więcej tych, których ilości są śladowe w mleku).

Działanie 
Osteoporoza –jeśli mleko i produkty mleczne zostaną usunięte z diety może to prowadzić do zbyt niskiego poziomu wapnia w organizmie. Dotyczy to szczególnie kobiet i osób w podeszłym wieku, które mają najwyższe zapotrzebowanie na wapń, a to może być przyczyną osteoporozy.

Rak jelita – niektóre badania wykazały, że ludzie którzy regularnie spożywali produkty mleczne zmniejszyli ryzyko zachorowania na raka jelit

Rak piersi – badania wykazały, że kobiety, które zachorowały na raka sutka spożywały o 20% mniej wapnia niż kobiety zdrowe

Ciśnienie krwi – amerykańskie badania wskazują, że jednoczesne spożywanie warzyw i owoców wraz z niskotłuszczowymi produktami mlecznymi powoduje obniżenie ciśnienia krwi bardziej niż spożywania warzyw i owoców samodzielnie.

Cukrzyca typu 2 – 10 letnie badania na 3.000 otyłych dorosłych dowiodły, że spożycie mleka i nabiału zamiast cukrów rafinowanych i węglowodanów może ochronić otyłych dorosłych przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2

Próchnica – mleko i nabiał chroni przed przyczynami próchnicy (jak na przykład redukuje kwasowość w jamie ustnej, za co odpowiedzialny jest wapń)

Na co należy uważać?
Picie mleka ma także swoje wady. Jest ich równie dużo co zalet (o ile nie więcej) i dlatego o tym, o czym trzeba pamiętać pijąc mleko i spożywając produkty mleczne napiszemy w kolejnym poście.

Więcej dla zwolenników picia mleka:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz